A szájsebészeti beavatkozások sok alszolgáltatásra és kiegészítő fogászati kezelésre terjednek ki 2018-ban. Lássuk most azt a négy leggyakoribb beavatkozási módszert, ami a dentoalveolaris sebészet rejteget magában. Mindegyik kezelés valamilyen szinten kapcsolódik az állcsontok és az azokban fekvő fogak hibáinak kezeléséhez.

  1. Arcüreg zárás: más néven sinus vagy orr és melléküreg beavatkozások. Ezek olyan üregek az arccsonban amelyek közvetlenül a fogak felett található. Egyes fogászati beavatkozásoknál ezek az üregek kinyílnak és vissza kell őket zárni. Más esetekben pont hogy a megnyitás és emelés szükséges, hogy legyen elegendő helye az orvosnak, például implantátumok behelyezésére.
  2. Bölcsességfog eltávolítás: az ifjúkorba lépők körében a leggyakoribb fogászati kezelés. Ez az a kor, amikor az utolsó legtöbb embernél már nem használatos őrlőfogak kinőnek. Azonban a modern táplálkozási szokásokhoz már nincs rájuk szükségünk, és a legtöbb embernél nincs is elegendő hely nekik a szájüregben.
  3. Foghúzás: néha nem lehet megmenteni a fogakat vagy egy súlyos fertőzés vagy valamilyen fizikai sérülés miatt. Ilyenkor történik a foghúzás, ami teljesen fájdalommentes és körülbelül 5 perc alatt elvégezhető beavatkozás.
  4. Gyökércsúcs rezekció: a begyulladt foggyökereket és az általában ezek miatt kialakuló gyulladásokat kell ebben az esetben eltávolítania a szájsebésznek.

szájsebészeti beavatkozások