GN edény a vendéglátásban

ápr 27, 2020 | Gastro Világ

Az egyik leghasznosabb eszköz a vendéglátásban a GN edény. Segítségével hosszú ideig frissen vagy éppen melegen lehet tartani az ételeket. A forró és tartalmas levesektől kezdve a roppanós hidegtálakig bármilyen finomság a legjobb formájában kerülhet tálalásra. Ez különösen fontos a hosszú ideig tartó rendezvényeken, mint az egész napos konferenciák vagy éppen az esküvők.

GN edény fajták

Ezek a hőtartó eszközök általában két fajta alapanyagból készülnek. A fémes GN tartók  (lásd például itt: https://www.gasztro-palazzo.hu/konyha/gn-edenyek/ )elsősorban a hőtartásuk szempontjából hasznosak. Melegétel tárolásra kiválóan alkalmasak, akár még a hidegebb téli hónapokban is, amikor sokkal gyorsabb a hőveszteség. A műanyag edények ezzel szemben nagyon könnyen tisztíthatók és higiénikusabbak. Ezért ezekben inkább a kényes ételeket érdemes tárolni, amik könnyen elveszítik a frissességüket. Ide sorolhatóak a friss zöldségek, saláták vagy éppen a krémes sütemények.

gn edény

Méretüket tekintve a kicsiktől, az óriásokig, a laposaktól a mélyekig bármely tárolási kapacitásra van megfelelő típus. A könnyen törő vagy szétcsúszó ételeknél, ahol maga a megjelenítés is sokat számít inkább a laposabb, sekélyebb verziók lesznek hasznunkra. Ezek között vannak légáteresztő verziók amik tökéletesek a nagy víztartalmú ételek tárolását is. A mélyebb típusok pedig ideálisak a nagyobb köretek, pörköltek és levesek megtartására.

A hőtartó edények flexibilitása

Ezek a tárolók szinte bármilyen szituációban bevethetők. Kiválóak mind beltéri, mind kültéri vendéglátásra a megfelelő műszaki háttérrel. A legtöbb verzió pedig úgy lett kialakítva, hogy a kiszállítás során is biztonságosan tudja tárolni a beltartalmat. Sok esetben eltérő tároló felosztású verziót is használhatunk. Ez különösen hasznos a svédasztalos, vagy nagy portfóliójú étkeztetések során, ahol rengeteg fogást kell egyszerre prezentálni.

A gasztronorm tárolók ma már a teljes vendéglátóiparban elterjedtek és a professzionális éttermektől, a street foodos karneválokon át rengeteg konyha használja a tökéletes ételek prezentálására.