Ki tudja mi az a pincér csáró?

nov 11, 2019 | Gastro Világ

A felszolgálók munkáját rengeteg rejtély övezi: hogy bírnak vajon 12 órát egyben állni és felszolgálni? Hogy lehet, hogy mindig tökéletesen néznek ki? Hogy képesek mindig mosolyogni? Na és leginkább: hogy kéepsek vigyázni annyi pénzre, ami átmegy a kezükön nap mint nap? Ezek mind jogos kérdésnek számítanak egy olyan embertől, aki nem dolgozott soha a vendéglátásban és csak kívülről tapasztalta meg az éttermek működését. Aki csak egyetlen hónapot is eltöltött felszolgálóként vagy akár szakácsként, az tudja, hogy a kérdésekre a válasz nagyon egyszerű: ezt a szakmát is tanulni kell. Mielőtt valaki munkába áll, mindig kivasalja a ruházatát, hogy makulátlan legyen.

csáró

A fogósabb kérdés, hogy tudnak annyi pénzre vigyázni: nos, ebben segít a pincér csáró és a brifkó, amiben tárolják a pénzt. A csárót másként fizetőmappának is nvezeik, de elsősorban a vendéglátós szleng miatt 10-ből 9 ember csárónak nevezi ezt a kis tartót. Ezt helyezik az azstalra, amibe a vendég belerakja a pénzt, a felszolgáló meg a visszajárót, ha kérnek. Általában ezeket a kis mappákat a kassza mellett tárolják és onnan kell elvenniük meg visszarakniuk a pincéreknek. Meglepő, de ez a rendszer remekül beválik a legtöbb helyen, ugyanis ha a kassza mellé kell visszatenni, akkor biztosan nem marad benne pénz. Amíg pedig az összeg a felszolálónál van, addig a kötény vagy a már említett brifkó biztonságát élvezi.